Psihologia pentru toti

Un forum de la A la Z
Acum este Mie 10 Mar, 2010 12:41

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Visele cainilor, mistere nedeslusite
MesajScris: Lun 06 Iul, 2009 19:06 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Locaţie: Timisoara

Visele cainilor – mistere nedeslusite

Probabil v-ati amuzat deseori privindu-va catelul cum doarme: pe spate cu labutele ridicate, cu capul pe labe sau tolanit precum o broscuta.
De asemenea, v-ati distrat cand l-ati vazut cum da in somn din picioare ori din coada, plange, maraie, sau se linge pe bot si, atunci cu siguranta v-ati intrebat: “Oare viseaza?”.
Expertii spun ca da, dar ce anume viseaza ramane un mister.
Cine poate sti oare ce se intampla in mintea unui caine in timp ce doarme?

Visele canine - dovedite de cercetatori
Primele studii in acest domeniu au fost realizate la inceputul anilor '60 si au dovedit ca si cainii viseaza, iar oamenii nu sunt singurele fiinte care pot dormi profund.
Potrivit cercetatorilor, activitatea cerebrala din timpul somnului unui catel se imparte in doua faze care dureaza aproximativ 30 - 45 de minute fiecare, in functie de talia si varsta cainelui.
Un catel de talie mica viseaza mai mult decat unul mare. Spre exemplu, un Pudel viseaza o data la 10 minute, in timp ce un caine mai mare precum un Buldog American sau un Ciobanesc German viseaza o data la 1 ora si jumatate.
In prima faza a somnului cainele se relaxeaza, iar respiratia este scazuta si ritmica. In aceasta etapa cainele se poate trezi oricand, chiar si la auzul unei pungi care fosnaie la cateva camere distanta sau poate simti mirosul unei fripturi ce se prepara undeva in vecinatate.
A doua faza a somnului este cea in care apare miscarea alerta a pleoapelor, uneori ivindu-se chiar si visele. Respiratia devine alerta si neregulata, cainele incepe sa-si miste urechile, labutele si mustatile, iar muschii de pe fata si de pe torace devin rigizi. Aceasta este faza de maxima activitate cerebrala, cand este cel mai greu sa trezesti un caine.

Cum si ce viseaza cainii?
Un vis este o succesiune de imagini, ganduri sau emotii care trec prin minte in timpul somnului. La animalele de companie aceste imagini sunt bazate, probabil, pe experiente anterioare, imaginatie sau fantezie.
Cainii viseaza in acelasi fel ca oamenii, lucruri uzuale sau au vise legate de interesele lor canine. Cu toate acestea, insomnia sau cosmarele, boli foarte des intalnite in cazul oamenilor, apar rar la caini, poate chiar niciodata.
Pentru a avea un somn profund, insotit de vise, un caine trebuie sa fie perfect relaxat.
Este posibil ca unele rase de caini sa prezinte anumite deficiente respiratorii in timpul somnului, cum ar fi asfixierea.
Pe de alta parte, rase precum Doberman, Beagle, Labrador, Poodle sunt expuse unei boli numita narcolepsie, care ii pot face sa adorma pe neasteptate, chiar si in timp ce-si iau masa ori cand se joaca.
Chiar daca nu ne pot povesti visele, cainii ne pot spune foarte multe despre somnul lor prin intermediul pozitiilor in care se odihnesc si prin sunetele sau miscarile pe care le fac.
Poate ca un Pitbull care da din labe si maraie viseaza cum inhata un hot care a intrat pe neasteptate in casa stapanilor. Sau un Pekinez cu un somn agitat alearga porumbeii din fata blocului. Ori, poate ca, un Buldog care sforaie de mama focului are in fata, in vis, un castron plin de mancare delicioasa din care se infrupta.
Un caine care maraie sau se zbate in somn se poate simti fie amenintat, fie dominant.
In filmul de mai jos puteti vedea un caine care "alearga" in vis, maraie, se zbate, pesemne ca are loc o altercatie intre el si un alt "tovaras" de-al lui, iar cand se trezeste este atat de debusolat incat da cu capul de zid.
Visele canine - dovedite de cercetatori
Primele studii in acest domeniu au fost realizate la inceputul anilor '60 si au dovedit ca si cainii viseaza, iar oamenii nu sunt singurele fiinte care pot dormi profund.
Potrivit cercetatorilor, activitatea cerebrala din timpul somnului unui catel se imparte in doua faze care dureaza aproximativ 30 - 45 de minute fiecare, in functie de talia si varsta cainelui.
Un catel de talie mica viseaza mai mult decat unul mare. Spre exemplu, un Pudel viseaza o data la 10 minute, in timp ce un caine mai mare precum un Buldog American sau un Ciobanesc German viseaza o data la 1 ora si jumatate.
In prima faza a somnului cainele se relaxeaza, iar respiratia este scazuta si ritmica. In aceasta etapa cainele se poate trezi oricand, chiar si la auzul unei pungi care fosnaie la cateva camere distanta sau poate simti mirosul unei fripturi ce se prepara undeva in vecinatate.
A doua faza a somnului este cea in care apare miscarea alerta a pleoapelor, uneori ivindu-se chiar si visele. Respiratia devine alerta si neregulata, cainele incepe sa-si miste urechile, labutele si mustatile, iar muschii de pe fata si de pe torace devin rigizi. Aceasta este faza de maxima activitate cerebrala, cand este cel mai greu sa trezesti un caine.

Cum si ce viseaza cainii?
Un vis este o succesiune de imagini, ganduri sau emotii care trec prin minte in timpul somnului. La animalele de companie aceste imagini sunt bazate, probabil, pe experiente anterioare, imaginatie sau fantezie.
Cainii viseaza in acelasi fel ca oamenii, lucruri uzuale sau au vise legate de interesele lor canine. Cu toate acestea, insomnia sau cosmarele, boli foarte des intalnite in cazul oamenilor, apar rar la caini, poate chiar niciodata.
Pentru a avea un somn profund, insotit de vise, un caine trebuie sa fie perfect relaxat.
Este posibil ca unele rase de caini sa prezinte anumite deficiente respiratorii in timpul somnului, cum ar fi asfixierea.
Pe de alta parte, rase precum Doberman, Beagle, Labrador, Poodle sunt expuse unei boli numita narcolepsie, care ii pot face sa adorma pe neasteptate, chiar si in timp ce-si iau masa ori cand se joaca.
Chiar daca nu ne pot povesti visele, cainii ne pot spune foarte multe despre somnul lor prin intermediul pozitiilor in care se odihnesc si prin sunetele sau miscarile pe care le fac.
Poate ca un Pitbull care da din labe si maraie viseaza cum inhata un hot care a intrat pe neasteptate in casa stapanilor. Sau un Pekinez cu un somn agitat alearga porumbeii din fata blocului. Ori, poate ca, un Buldog care sforaie de mama focului are in fata, in vis, un castron plin de mancare delicioasa din care se infrupta.
Un caine care maraie sau se zbate in somn se poate simti fie amenintat, fie dominant.
In filmul de mai jos puteti vedea un caine care "alearga" in vis, maraie, se zbate, pesemne ca are loc o altercatie intre el si un alt "tovaras" de-al lui, iar cand se trezeste este atat de debusolat incat da cu capul de zid.

Cum ne purtam cu un catel somnoros?
Cand il vedeti ca se zbate, latra sau plange, sunteti tentati sa il treziti din somn.
Nimanui nu-i place sa fie desteptat, astfel ca orice caine trezit brusc din somn va reactiona agresiv sau confuz, indiferent de cat de bine intentionati sunteti.
Cel mai bine ar fi sa nu il atingeti deoarece este posibil ca pozitia in care a dormit sa nu fi fost prea confortabila sau atingerea voastra sa ii accentueze o durere musculara sau articulara deja existenta si poate reactiona violent.
Inainte de a-l mangaia strigati-l incet pe nume. Auzirea numelui este un stimul important, cainele trezindu-se cu usurinta, fara a se speria.
Descifrarea mesajelor pe care le transmite un caine in timpul somnului si mai ales a viselor pe care le are, ramane in continuare dificil de realizat si totodata un mister pentru toata lumea.

preluat de pe http://www.animale.ro

Imagine

Ultima oară modificat de cartim pe Lun 06 Iul, 2009 21:50, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun 06 Iul, 2009 21:21 
Neconectat
senior member
senior member

Locaţie: Medias
Mi s-a intamplat de multe ori sa privesc un catel dormind si visand si

sa ma intreb, oare ce viseaza? cateodata erau parca situatii amuzante,

alteori sa ma intreb,poate il doare ceva; sau sa imi imaginez ceea ce

credeam eu; ar fi foarte interesant sa stim ce cred aceste animalute

despre noi :D

Sus

Subiectul mesajului: Re: Visele cainilor, mistere nedeslusite
MesajScris: Lun 25 Ian, 2010 21:08 
Neconectat
member
member

Locaţie: Bucuresti, Romania
Eu imi doresc foarte mult sa vorbeasca catelul meu.

Sus

MesajScris: Lun 25 Ian, 2010 21:22 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Ce crezi ca ti-ar putea spune? :P :lol:

Imagine

Sus

MesajScris: Mar 26 Ian, 2010 09:02 
Neconectat
member
member

Cred ca as vrea sa aud cum s-a intamplat de si-a pierdut fostii stapini, l-au alungat ei sau a fugit el?
As mai vrea sa stiu daca e fericit cu mine, daca il supar cu ceva uneori.
Stiu ca dimineata el vrea sa doarma. Eu fiind foarte matinala, dau drumul (incet) la muzica si ma apuc de treaba prin casa. Curatenie si ordine, de obicei, fac dimineata. Cainele pleaca de linga muzica, in alta camera pentru ca e deranjat, el vrea sa doarma.
As vrea sa-mi spuna orice, nu conteaza ce. De la un timp am ajuns sa-l pup, nu stiu daca e sanatos insa il iubesc pe an ce trece mai mult. E singura fiinta de pe lumea asta pe care o iubesc atat de mult. Ma emotionez cand bea apa, cand maninca.
Acest catel este un dar oferit mie de Dumnezeu, in lipsa unui sot sau a unui om care sa-mi dea ce am nevoie.

Ataşamente:
Comentariu fişier: Catelul meu care vorbeste cu ochii
Fotografii Sos. Vitan Barzesti - statie autobuz 102 020.jpg
Fotografii Sos. Vitan Barzesti - statie autobuz 102 020.jpg [ 46.17 KiB | Vizualizat de 76 ori ]
Sus

MesajScris: Mar 26 Ian, 2010 14:54 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Ai uncatel foarte dragut sa iti traiasca si sa ai parte de el cat mai mult timp !!!
Faptul ca vrea sa doarma diimineata , si pleaca in alta camera dovedeste nu nneaparat ca tu il deranjezi ci ca el isi doreste liniste a si stie cum sa o obtina , sau poate el nu vrea sa te inurce pe tine in treburi.
Faptul ca il pupi nu e o crima, fiind vaccinat si traind in casa nu e purtator de microbi, daca tie iti vine sa il pupi, nu vad unde e problema?
Fostii stapani, asta e istorie , nu mai conteaza , conteaza ca voi sunteti imppreuna si ca el are un loc aparte in inima ta , iar el stie acest lucru si va tinde sa te manipuleze, ceea ce nu e chiar grav dar va fi distractiv.

O viata frumoaasa va doresc ! :P

Imagine

Sus

MesajScris: Mar 26 Ian, 2010 17:59 
Neconectat
senior member
senior member

E intr-adevar foarte dragalas; privindu-l doar asa prin sticla calculatorului, si parca spune multe :D daca ar vorbi, fiind un adevarat prieten si sincer,cum sunt toate animalutele, ti-ar spune numai adevarul :D

Sus

MesajScris: Mie 27 Ian, 2010 09:42 
Neconectat
member
member

Va multumesc foarte mult pentru complimentele la adresa catelului meu. Am fost extrem de incantata de ele.
Ca orice mama, il vad foarte frumos.
Va urez sa va traiasca si catelusii vostri (cartim) si blueeyes sa-ti iei si tu un bichon havanez (femela) si sa ne facem rude.
Apoi vom avea puisori, ii vom vinde, facem profit, plecam in calatorie la Timisoara. Tragem un chef cu cartim si prietenii lui psihologi.
Cum suna? :1:

Sus

MesajScris: Mie 27 Ian, 2010 19:22 
Neconectat
senior member
senior member

FAIN :lol:

Sus

MesajScris: Joi 28 Ian, 2010 14:09 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Suna bine :P
De o femela am nevoie si eu pentru Yorky ca el inca nu a fost tatic , Junior nu mai are nevoie ca i-au fost taiate OO -le pentru a reduce unele aspecte comportamentale.
Nu ne-ai spus cum il cheama pe frumuselul tau si cat timp are ?

Are o privire tare "seducatoare" smecherul si cred ca stie sa o foloseasca :P

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ]