emmly
Avantaje si dezavantaje ale "vaicarelii"

...
La prima vedere a cam greu sa spui, ca pare logic ca nu prea sunt avantaje si sunt multe dezavantaje, dar daca le iei la bani marunti, e cam greu sa le gasesti asa concret.
Avantaje:
-descarcare emotionala, mai ales daca persoana a avut de-a face concret cu situatii asemanantoare
-impartasire de exeperienta intre persoane care au trait anumite experiente (similare sau nu) (de ex, cum sa faci sa mearga actele mai repede la nu stiu ce oficiu, fara spaga sau altele)
-posibil raliere comuna la realizarea unui proiect (ex: nu ne convine asta si asta, facem un grup ceva sa rezolvam)
-subiect sec de discutie...
Important, acum mi-am dat seama... La simptome psihice de ex, exista anumite beneficii secundare (daca un copil tuseste din cauze psihice, beneficiul secundar este obtinerea de mai multa atentie din partea parintilor sau devierea certurilor intre parinti prin orientarea asupra problemei lui)...
Deci poate ca si aici sunt avantaje secundare... gen starnire compasiune, sau sa arati ca ce tare esti tu, te iei de toti si dai cu ei de pamant

(imaginea de analist al vietii), nu stiu, chestiuni de acest tip
Dezavantaje:
-blocarea actiunii si perpetuarea in vaicareala inutila
-pierderea contactului cu realitatea pragmatica
-afundarea intr-un cerc vicios unde iti aduci aminte de tot mia multe si mai multe probleme si stai sa te plangi fara insa sa rezolvi nimic
-cresterea tensiuniii cardiace si tocirea nervilor de pomana
-consolidarea unui comportament neeficace si inadaptiv - daca te plangi si nu actionezi si concret, nimeni nu iti rezolva problemele tale fiindca te vede ca te plangi, din contra, merge pe principiul amanarii, caci vede ca nu iei masuri concrete
Acum depinde si ce inseamna a te plange:
1 a comunica ceva (pozitiv sau negativ) in mod neutru
2 a comunica ceva pozitiv incarcat de afectivitate pozitiva
3 a comunica ceva negativ incarcat de afectivitate pozitiva
4 a comunica ceva pozitiv incarcat de afectivitate negativa
5 a comunica ceva negativ incarcat de afectivitate negativa
6 a comunica ceva pozitiv incarcat de afectivitate ambivalenta
7 a comunica ceva negativ incarcat de afectivitate ambivalenta
Mie unuia, varinatele 4,5,6,7 imi par apropiate de "a te plange", prototip fiind 5...
@cartim
Acelasi lucru ma intrebam si eu, cum poti motiva pe cineva care nu are legatura cu victima sa se implice, in conditiile date (agresori violenti)?
Depinde si de tipul de implicare (apostrofare verbala, implicare fizica intre ei pt a-i desparte, telefon la politie etc.)
Banuiesc ca e vorba de primele 2 variante...
Personal cred ca in orice situatie de orice tip omul intervine doar in beneficiu personal (teoria egoismului absolut). As putea da copy-paste la cateva randuri dintr-o lucrare mai veche, dar iarasi o lungesc, asa ca pe scurt (cu riscul de a fi inteles total gresit)- atat timp cat in subiectivitatea persoanei nu exista o experienta care sa sustina un ecou afectiv-motivational, cu alte cuvinte, daca nu exista nimic care sa il faca sa fie empatic cu victima, niciodata nu va interveni. Cu cat gradul de empatie va fi mai mare, cu atat capacitatea de interventie va creste.
Empatia este singurul mijloc prin care putem sa privim si din perspectiva altuia. Ea poate fi o capacitate generala innascuta (tendinta de a privi si din alte perspective, de a dori sa intelegem, fara sa fi avut de-a face cu experiente de acel gen), sau acumulata, dobandita. Foarte multe persoane sunt incapabile de a intelege ceva decat daca traiesc pe pielea lor proprie si personala. Daca nu, sunt atat de incapatanate incat refuza cu obstinatie sa creada macar ca este posibil si fie si o alta cale.
De ex, pana nu simti pe pielea ta ce inseamna anxietate si cum poate realmente bloca activitatea concreta, fara motive aparent reale, o sa spui despre cineva care experientieaza o stare de acest gen ca este lenes si indaratnic, ca nu face ce ar trebui sa faca din rea vointa.
Empatia este capacitatea care ne face sa actionam egoist, dar pozitiv social. Egoist fiindca actionam doar fiindca intelegem si ne punem imaginar noi in situatia victimei, pozitiv social fiindca ajutam pe altcineva in afara de noi. Daca nu intelegem un anumit comportamnet, daca nu ne transpunem inconstient/nu ne identificam/proiectam asupra victimei propriile continuturi psihice (mai mult sau mai putin), nu o vom ajuta.
Repet, empatia este la multi innascuta (asa in mare, de fapt e predispozitie), adica actioneaza mai mult automat si fara nevoie de procesari foarte complexe, insa subiectul e mult prea stufos...
Pe scurt, eu unul cred ca trebuie dezvoltat nivelul general de empatie fata de cei din jur, in functie de target. In cazul de fata, probabil anumite filme sau repoortaje la TV legat de astfel de incidente ar putea sa ajute... Desi daca exista empatie nu exista obligatoriu si actiune concreta in acest sens...